Reisverslag Albanië
       
  Verblijf in Sarande (deel 1)
     
 

Als je de haven van Sarande binnenvaart valt de eentonige, hoge bebouwing aan de linkerzijde van de stad op. De volop schijnende zon verzachtte het beeld nog enigszins. Dit bleek het oude havengebied te zijn dat vrijwel geheel bestaat uit blokkendozen van 4-5 verdiepingen in nagenoeg dezelfde kleur. Hoe verder je je blik liet gaan naar de rechterzijde van de stad, des te meer variatie kwam er in de bebouwing. De vernielde gebouwen na de burgeroorlog in 1997 zijn vrijwel alle opgeruimd. Op de lege plekken in de stad zijn vele woon-/appartementen-complexen verrezen.

bebouwing aan haven
 
 
   
   
   
LINKS  
www.sarande.nl  
 
 
reisverhalen.pagina   Ongeveer de helft van alle gebouwen is in aanbouw of wordt verbouwd. Na de val van de dictatuur heeft de staat de bevolking de huizen waarin zij woonden geschonken. Dit waren veelal geen ruime behuizingen. Waar mogelijk probeert men nu deze woonruimte te vergroten door aan de bestaande huizen een nieuw pand te bouwen, vaak maar 1-3 meters diep, en deze vervolgens met hun bestaande woonruimte te verbinden.
reisverzekeringkorting  
reisverslagen.startkabel  
wijreizen  
vakantiereiswijzer      
i12go.com   Sarande is gebouwd tegen een heuvel die vrijwel vanaf de kust begint. Voordat men op een nieuwe locatie kan beginnen met bouwen, dient eerst een stuk uit de bergwand te worden verwijderd om een vlakke bodem te krijgen. Er is op de achtergrond dan ook een onafgebroken gedreun te horen van pneumatische boorhamers. Gelukkig niet dicht bij ons appartement en na 1 dag viel het geluid alleen op als het even stopte.
Voor de burgeroorlog was Sarande een van de belangrijkste centra van toerisme in Albanië.
hotel Butrinti
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
    De overheid wil weer dat Sarande een vooraanstaande plaats gaat innemen en investeert volop. Zo heeft men daar een schitterend 5-sterren hotel gebouwd, hotel Butrinti. Ook bepaald de overheid sinds kort de bouwwijze van woningen, restaurants etc. Alles moet in het beeld van de stad passen. Dit zal echter leiden tot de afbraak van een behoorlijk aantal gebouwen die min of meer illegaal eind jaren 90 zijn neergezet. Dit overheidsbeleid wordt echter in het hele land doorgevoerd.
     
    Sarande is in een soort terrasvorm tegen de berg gebouwd. Er loopt een drietal grote straten parallel aan het strand met aan weerskanten daarvan bebouwing. Dit noemt men de ringen. Langs het strand loopt een brede boulevard die fraai is aangelegd. Deze boulevard is alleen toegankelijk voor voetgangers. De 1e ring vanaf de boulevard is gereed. Allerhande nutsvoorzieningen zijn daar in de grond verwerkt en nu is het een brede, goed geasfalteerde straat met brede trottoirs. De 2e ring ligt geheel open. Het is de bedoeling dat binnen enkele weken ook deze straat gereed is. De 3e ring, waaraan het ouderlijk huis van Tani is gelegen, is op dit moment nauwelijks begaanbaar. Auto's slalommen met een maximale snelheid van 15 km/uur om de gaten in de weg. Trottoirs zien er haveloos uit. Ook deze ring zal komend jaar volledig gerenoverd zijn.
Het verkeersbeeld wordt beheerst door auto's en wel van het merk Mercedes. Ongeveer 80% van de auto's is van dit merk. Het schijnen de beste auto's te zijn voor de wegen daar en zeker de dieseluitvoering is zeer betrouwbaar. Fietsen en de op Kos te veel aanwezige brommers hebben we in Sarande niet of nauwelijks gezien.
     
   
     
    Men zegt wel eens dat de eerste indruk vaak de beste is. Bij Sarande gaat dat volgens ons niet op. De eerste indruk die je hier krijgt is die van een vervallen stad. Kijk je daar door heen, dan zie je dat men overal bezig is met een goed doordachte modernisering. Op dit moment heeft men nog een duidelijke achterstand met bv. de Griekse eilanden. Hier is men 10-15 jaar geleden begonnen met investeren in de toeristenindustrie. Daarna heeft het, op Kos in ieder geval, lange tijd stilgestaan. Kos is nu langzamerhand bezig de stad wat meer aan de hedendaagse wensen van de toerist aan te passen: een verbeterde boulevard, diverse parkjes etc. Sarande zal binnen een jaar of 5 een veel modernere toeristenstad zijn dan menig plek op de Griekse eilanden. Het is nu al een genot om over de boulevard te lopen met het fraaie uitzicht en de vele barretjes en restaurantjes.
     
    baai voor Sarande
     
    De tegenstellingen in Sarande zijn groot, zowel zichtbaar als niet direct zichtbaar. Moderne gebouwen staan naast armoedige panden. Van buitenaf schamele onderkomens zien er van binnen soms zeer fraai uit. Zo ook het appartement dat Jiska en Tani voor ons geboekt hadden. Het was een gebouw tegenover het ouderlijk huis van Tani. 4 etages hoog met een inpandige trap die via de achterkant van het pand te bereiken was. Veel verlichting was daar 's nachts niet en het pad ernaar toe bestond uit losliggende stukken steen met een smal, ongelijk betonnen looppad. Het trappenhuis had een naargeestige atmosfeer en we kregen niet echt een goed gevoel over het appartement. Diverse deuren waren afgesloten met stalen hekwerken. Achteraf bleek dat de bewoners op dat moment in Griekenland woonden en hun huis hier veiligheidshalve goed afgesloten hadden achtergelaten. Op de bovenste etage kwamen we bij een fraai glimmende hardhouten deur. We betraden toen een zeer ruime, lichte keuken/woonkamer van zo'n 40 m2. Aan de linkerzijde een vrijwel nieuw keukenblok dat in menig Nederlandse keuken niet zal misstaan. Veel opbergkasten, zowel onder als boven het aanrecht, een fornuis met 2 elektrische- en 2 gasplaten en een elektrische oven en tot slot een grote koelkast met apart vriesvak. Een vitrinekast met glazen deurtjes en een fraai servies. Tevens stond aan het eind van het keukenblok nog een moderne wasmachine. Een forse hoekbank, 2 fauteuils, een eet/salontafel en een serveerwagen completeerden het interieur. In de slaapkamer was een ruim 2-persoons bed, een kaptafel en voldoende kastruimte. De badkamer van ca. 8 m2 had een ligbad, toilet, bidet en een wastafel en was betegeld in fraaie (pastel)groene kleuren. Via een schuifpui in de woonkamer kwamen we op een betegeld terras van zo'n 45 m2. Door de terrasbouw van Sarande hadden we vrij uitzicht over de stad, de baai, de bergketens aan weerszijde van Sarande en Corfu. 's Avonds hebben we dan ook genoten van de zonsondergang, niet wetend dat het toen ook de laatste keer was dat we de zon daar gezien hebben.
     
    keuken in appartement boulevard
     
    Alles gauw uitgepakt om vervolgens in de zon met een t-shirt op een terras boven het water van een pilsje te genieten.
     
    terras boven water uitzicht vanaf terras over boulevard
     
     
    copyright: tekst en/of foto's van dit reisverslag naar Albanië mogen alleen worden gebruikt na schriftelijke toestemming van de auteur.