Kos bij nacht
Schitterende zonsondergang
Blauw-witte huisjes
Fraaie kerkjes op Kos

Kasteel in Kosstad

Kasteel van de ridders van St. John.

De burcht Nerátzia.

De burcht Nerátzia (ook als Kruisridder of Johannieter kasteel bekend) ligt aan de ingang van de Mandráki haven, de haven van Kos stad. Voorheen lag dit kasteel op een klein eiland juist voor de stad en was door een brug met Kos verbonden. Deze brug vindt men daar nog steeds. Zij overspant nu hiermee de bekende Palmen Allee. Die allee is aangelegd nadat dit water tussen het eiland en het kasteel was gedempt. Al voor de de komst van deze Kruisridders of Hospitaalridders lag hier al een kleine vesting, die de haven beschermde en was gebouwd door de Venetianen.

Het wordt dan ook wel een Venetiaanse burcht genoemd en bestaat uit twee verdedigingsringen. De binnenste ring zelf bestaat weer uit twee verdedigingsringen. De meest binnenste stamt uit vroeg 1400 en werd gebouwd direct nadat de Kruisridders het in bezit hadden genomen. Het wordt op de hoeken door 4 ronde torens afgebakend en het geheel wordt door een gracht omgeven waarover weer een brug werd aangelegd.

De meest zuid-oostelijke verdedigingstoren van de binnenste ring is verbonden met de grotere buitenste ring. Deze werd gebouwd om aan de toenemende dreiging van het Osmaanse Rijk het hoofd te kunnen bieden. Aan het einde van de 15e eeuw hadden zij verschillende aanvallen op Kos uitgevoerd, waarvan die van 1464 de bekendste is. Deze werd uitgevoerd met 156 schepen en 18.000 man. Als antwoord hierop werd toen de grote buitenste ring aangelegd. (Aanvallen door Sultan Bayazit de 1st op Kos). De buitenste verdedigingsmuur werd meteen voorzien van kantelen en schietgaten en op de hoeken werden zware verdedigingstorens gebouwd.

Voor de bouw werd veel materiaal van de oude antieke stad gebruikt en ook van het Asclepion. Het oudst bewaard gebleven deel van de burcht is de ronde toren links van de binnenste brug. Hier zijn de wapens te vinden van de grootmeesters van de orde, De Lastic (1437 – 1454) en de Milly (1454 – 1461). Met de bouw van de buitenste ring begon de grootmeeste D’ Aubusson in het jaar 1495. Del Carretto voltooide de uitbreiding 1514.

Restauranttips

Bekijk restaurants en tips over lekker eten in Kos

Advertenties

Auto huren op Kos?

Safari Rent-a-car Griekenland