Kos bij nacht
Schitterende zonsondergang
Blauw-witte huisjes
Fraaie kerkjes op Kos

Fietsen op Kos

Graag wil ik hier een route in woord en beeld weergeven waar ik een haat-liefde verhouding mee heb. Ik heb deze route tot op heden 5½ maal gefietst. Hoezo die halve keer vraagt u zich af: de route is af te raden wanneer je de vorige avond iets te veel hebt gedronken. Door de inspanning van het berg-op rijden krijg je op een gegeven moment het gevoel alsof je hoofd explodeert. Mijn zoon is destijds verder gegaan, maar ik moest weer terug.

Waarom een haat-liefde verhouding? Ik ben geen super getrainde atleet met een berensterke conditie. De weg naar boven is dan ook een ware marteling voor mij. Het uitzicht, met name aan de andere zijde van het Dikios-gebergte, en de afdaling nadien vergoeden echter zeer veel. Ook na afloop heb ik altijd een heel tevreden gevoel dat ik deze prestatie weer heb neergezet.

Naar schatting is de tocht zo’n 25 kilometer. Hij neemt telkens zo’n 3 uur in beslag. De eerste 2 uur is het vrijwel constant berg-op rijden. Ik las echter wel diverse pauzes in om van het uitzicht te genieten en regelmatig wat te drinken. Dit laatste is een must!! Tijdens de tocht drink ik altijd 1½ liter water. Ruim driekwart van de weg naar boven heb je nauwelijks of geen schaduw en meestal brandt er ongenadig een zon in je nek. Staat er geen wind, dan is het een oven op de helling; is er wel wind, dan heb je deze meestal tegen.

Voor met name de afdaling, die voor het grootste deel via een onverharde en vaak erg rotsige weg gaat, is het aan te bevelen een mountainbike voor deze tocht te gebruiken.

Begin de tocht bij Jimmy’s Supermarket in Psalidi (zie 1e foto). Als je vanuit Kosstad komt is dit zo’n 200 meter voorbij de Marina. Neem daar de weg naar rechts. Uiteindelijk kom je uit in Platani vanwaar je via het Vlaggenplein weer in Kosstad aankomt.

Restauranttips

Bekijk restaurants en tips over lekker eten in Kos

Advertenties

Auto huren op Kos?

Safari Rent-a-car Griekenland