Kos bij nacht
Schitterende zonsondergang
Blauw-witte huisjes
Fraaie kerkjes op Kos

Aspri Petra (Witte Rots)

Eén van de mysteries op Kos: Aspri Petra.

Het staat op enkele kaarten aangegeven en zelfs met foto’s in een toeristisch boekje (zie hieronder), maar als je de lokale bevolking vraagt, heeft slechts een klein deel ervan gehoord en niemand weet precies waar het is.

In september 2006 zijn we op zoek gegaan. De Witte Rots, waarin een grot zou moeten zitten, hebben we gevonden, maar geen grot zoals in het boekje afgebeeld. Een goede kennis van ons heeft beloofd deze winter op zoek te gaan en als hij hem heeft gevonden gaan we er in 2007 samen naar toe.

Toch wil ik u de foto’s die we van de omgeving hebben gemaakt niet onthouden. Tevens hieronder de tekst uit het boekje Best Of Summer In Kos:

Belangrijke vondsten uit de prehistorie zijn gevonden op Kos. Tussen 3 en 17 juni 1922 heeft Alesandro Della Sefa, directeur van de Italiaanse Archeologische School in Athene, samen met Doro Levi de grot van Aspri Petra uitgegraven in berg Zini in Kefalos.

De grot van Aspri Petra is één van de meest belangrijke vondsten uit de prehistorie. De grot is chronologisch te plaatsen tussen het vroeg Neolitisch tijdperk en de vroege Bronstijd (3000 vC). Menselijke fossielen, Neolitische scherven en andere voorwerpen zijn gevonden. Het belang van deze grot moet benadrukt worden.

Het was een religieuze plaats. Er zijn vondsten gedaan niet alleen uit het prehistorisch tijdperk, maar ook uit latere tijden – tot aan het Romeinse tijdperk. Er wordt verondersteld dat dit één van de oudste monumenten van het eiland is.

Afgaand op de aarden potten die in de grot zijn gevonden, is de Godenaanbidding doorgegaan tot zelfs het Romeinse tijdperk.

Restauranttips

Bekijk restaurants en tips over lekker eten in Kos

Advertenties

Auto huren op Kos?

Safari Rent-a-car Griekenland