Kos bij nacht
Schitterende zonsondergang
Blauw-witte huisjes
Fraaie kerkjes op Kos

6 tips voor je vakantie op Kos

Griekenland is een heerlijke vakantiebestemming. Iedere plek en ieder eiland is weer net even anders, waardoor het land niet snel gaat vervelen. Dan is er nog het lekkere warme weer, de vriendelijke locals en de smakelijke keuken. Wat wil je nog meer?

Kos is een van die Griekse juweeltjes. Het eiland heeft een luchthaven waar je rechtstreeks naartoe kan vliegen. Vervolgens kun je een auto huren op Kos, om het eiland mee te verkennen. Nu is het eiland helemaal niet zo groot, maar er is wel ontzettend veel te zien en te doen. Hieronder een greep uit de leukste activiteiten op Kos, in volstrekt willekeurige volgorde:

1. Actief op het water

Kos is een ideale bestemming voor watersportliefhebbers. Het eiland leent zich namelijk perfect voor allerlei watersporten zoals surfen, kitesurfen, windsurfen en suppen. Kos is daarnaast ook een zeer goede bestemming om te gaan duiken. Psalidi, vlakbij Kos Stad, is een van de populairste duiklocaties. Vanaf het strand wordt het heel snel diep, waardoor je niet meer kan staan. Zo heb je na enkele meters al goed zicht op de kleurrijke onderwaterwereld. Voor de beginnende duiker is Psalidi de ideale plek voor een eerste kennismaking met duiken, maar ook de doorgewinterde duiker kan er z’n hart ophalen.

2. Actief op het land

Kos is een stuk vlakker dan de andere Griekse eilanden en leent zich daardoor uitstekend om lekker te gaan fietsen. Je vindt er dus ook overal fietsverhuurbedrijven. Je kunt er uiteraard ook goed wandelen. Ben je een paardrij-fan, dan zit je ook goed op het eiland. Wil je liever met een scooter of quad het eiland over crossen, dan is dat ook geen enkel probleem.

3. Het Asklepieion

Het Asklepieion is het belangrijkste archeologische monument van het eiland. Dit was namelijk het beste en bekendste ziekenhuis uit de klassieke oudheid. Kos is bovendien de geboorteplaats van de Griekse arts Hippocrates, die gezien wordt als de grondlegger van de westerse geneeskunde. Waarschijnlijk werd het Asklepieion na zijn dood opgericht. De archeologische site ligt op een heuvel, met prachtig uitzicht.

4. Kos Stad

Je kunt je prima vermaken in de kleine, gezellige hoofdstad van het eiland. Kos Stad heeft een relaxte sfeer en je kunt er heerlijk ronddwalen door de talloze knusse straatjes en pleintjes, vol restaurantjes, barretjes en leuke winkels. De stad is opvallend groen, met overal palmbomen en bloemen. Aan de haven staat een kasteel dat in 16e eeuw werd gebouwd door de Johannieters ter bescherming tegen de aanvallen van de Turken en piraten.

5. Boottochtje naar Nisyros

Ben je op Kos, dan is het ook zeer de moeite waard om een tripje te maken naar het kleine vulkanische eilandje Nisyros. Als je er aankomt staan toeristenbussen klaar om je naar de vulkaan te brengen, maar het is veel leuker om er zelf voor een paar uurtjes een auto te huren en op eigen houtje het eiland te verkennen. Naast de vulkaan kun je namelijk het schilderachtige dorp Mandraki bezoeken. Het staat vol met typisch Griekse, witgeschilderde huisjes.

6. Relaxen aan een van de vele stranden

Wat is een vakantie op een Grieks eiland, zonder een relaxed dagje aan het stand? En laat Kos nou net omringd zijn door mooie stranden. Van drukke, gezellige stranden bij Kos Stad en Tigaki tot stranden waar je het rijk volledig alleen hebt. Het verscholen strand Paradise Beach, aan de oostkust van het eiland bijvoorbeeld, is een van die rustige stranden waar je heerlijk kunt ontspannen. Zo is je vakantie Kos helemaal compleet.

Restauranttips

Bekijk restaurants en tips over lekker eten in Kos

Advertenties

Auto huren op Kos?

Safari Rent-a-car Griekenland